Fredag 29 mars 2024


Kåserier och texter

Snart kommer våren!

Foto: Birgit Olsson

En ny dag. Jag tittar ut över havet. Is så långt jag kan se.
Termometern visar på minusgrader.
Marken är täckt av snö och drivorna är höga.
Våren är sen i år!

Vid fågelbordet är det full fart.
Blåmes, talgoxe, gulsparv, grönfink & nötväcka samsas om maten.
Koltrasten pickar i sig äpplet som jag lagt ut och jag
ser fram emot en vacker konsert som tack!

På sjöängen betar två rådjur lugnt och stilla.
De krafsar i snön, hittar något ätbart och vandrar visare mot skogsdungen.
Det ser fridfullt ut. Fjärran från bekymmer och jakttider.

I den gamla, höga björken har gulsparvarna samlats.
Det låter som om de har konferens.
Jag tittar på dem i kikaren och ser deras gula magar
vackert lysande i björkriset.

Trädgården ligger vit och steril, men snart skall här frodas!
Det är svårt att tänka sig, när man ser ut över
snötäckta grönsaksland och det frostiga växthuset.

Jag hämtar in en korg med ved och tänder en värmande brasa.
Ylletröjan är bra att ha ännu ett tag.
Jag längtar efter våren med värmen, fågelkvittret och den grönskande naturen.
Snart kommer våren!

Birgit 2011-03-08


Några rader ur en gammal blombok

Det var en dag i början på maj. Jag minns det säkert, ty det var min födelsedag. Vintern hade tydligen varit lång i södra norrlands kustland, för det fanns gråaktiga snörester på dikesrenarna. Men utanför huset har det stuckit upp några gröna strån. Mor visade mig på dem och frågade om jag såg hur fina de var. Och visst såg jag. Jag ser det än.
- Vad kallas det när det kommer upp strån då det nästan är snö, frågade jag.
- Det kallas för underverk, svarade mor.

Jag var tre år den gången. Det har gått massor av år och årtionden - sedan dess. Men varje år när snödropparna lirkar sig upp genom fjolårets torra löv hör jag mors röst: Det kallas underverk. Kanske var det mors ord den gången som väckte mitt brinnande blomsterintresse till liv. Som kom mig att känna, att kineserna har rätt när de säger; Att plantera en trädgård är att plantera lycka. Ty så är det. Man är lycklig i trädgården, mitt i vardagens jäkt, mitt i personliga sorger och svårigheter, mitt i tidens ångest och oro. Att känna jord mellan fingrarna att plantera och plantera, att få två strån att växa där det förut växte ett är på något sätt att vara med i den stora skapelseprocessen. En jordbit och en brinnande själ är bestämt Guds bästa gåva till människan.
skrivet av
Gunnel Nyblom Holmberg


Äppelfrossa
Skörda, njut och ät! Gör goda äpplekakor! Recept finns i massor.
Stötta de tunga grenarna, speciellt om du har äldre träd, så att inte trädet skadas om de skulle brista.

Dags att sätta vitlöken
Det är härligt att skörda sin egen vitlök under kommande sommar & höst! Ett fint tillskott vid matlagningen. Om du vill vara säker på att lyckas med din vitlöksodling ska du köpa din sätt-vitlök från trädgårdsbutiken.

Perenner
Nu innan hösten kommer på allvar går det fortfarande bra att plantera krukodlade perenner, barrväxter och vintergröna växter.
Ibland breder perennerna ut sig och får döda partier. Innan hösten kommer kan du dela dem. De flesta perenner mår bra av att delas med cirka 5 års mellanrum. Förse de nya plantorna med ny fräsch jord.
Klipp inte ner perennerna när de fortfarande är gröna. Om växten själv får vissna klarar den vintern bättre.

Busiga hungriga djur
Om du har problem med att rådjur & sork äter dina lökväxter så kan du istället för tulpaner, som de tycker bra om, plantera andra arter. Välj till exempel kungsängslilja, kejsarkrona eller alliumarter som kirgislök eller honungslök.

Fortfarande får vi säkert flera fina sensommardagar. Passa på att njuta!
Lycka till med trädgårdsjobbet!
Text och bild: Birgit Olsson


 

  JUNI 

 

Djupt i tingens hjärta dolt,
Älskar du sörja för varda och växa:
fröt skjuter skott,
knoppen blir blomma,
den mognande blomman
blir gagnande frukt.
Trött sov jag på sysslolös bädd i tron,
att slitet toge ett slut.
På morgonen, väcktes jag upp och fann
att min trädgård stod full av
blomstermirakler.

R Tagore


  MAJ


Foto: Birgit Olsson

”Slösa inte bort dagar med sysslolöshet;
den ljusa våren kommer inte den här
vägen igen.”

Kinesiskt ordspråk


”Den som äger en trädgård och
en boksamling saknar intet.”

Cicero


Gott nytt

trädgårdsår!

 

dipsacus_fullonum__kardvadd

Nu är vår skog klädd i rimfrostskrud, allt är isande vitt.

Havet är isfritt och vackert blått. Stilla och lugnt.

Kristaller gnistrar på fröhus och grenar. Konstverken finns i naturen.

Det nya året kommer snart - tiden går med en väldig fart.

Så nu är det dags att ta nya tag, ge löften och lova ständig förbättring…


 rosknopp
Text och bilder: Birgit Olsson


 

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Gnistrar snön eller är det bara gråmörkt ute? Det är

minst sagt omväxlande väder nu. Just under jul och nyår är det så stämningsfullt när det är vackert julkortsvitt ute. Alla ljusslingor och adventsljusstakar lyser i alla fall upp lite den här mörka årstiden. 

Ni har väl önskat er riktigt härliga trädgårdsjulklappar den här julen? Tjocka underbara trädgårdsböcker med ljuvliga, förföriska bilder eller nya fräscha sålådor kanske? Det går ju faktiskt att få tag i spadar, hackor och krukor också att ge bort eller önska sig. De brukar väl inte ligga exponerade på första parkett så här års, men frågar man så finns de säkert där.

Glöm inte bort att göda och pyssla om julblommorna så du kan spara dem till våren och plantera ut dem då. Hyacinter och jultulpaner kan bli riktigt fina i trädgården. Amaryllisarna (och de andra lökväxterna) klipper man av blom-ställningarna på när de blommat klart. Sen ska plantan med bladen pysslas om ordentligt så löken blir riktigt fet och stor till nästa jul. Eller så ställer man ut dem i trädgården i en kruka eller gräver ner dem i rabatten. Då kan de få för sig att blomma på sommaren i stället, vilket egentligen är mycket naturligare. Amaryllisaren tål inte frost, så där lär man passa lite. Men den är otroligt vacker när den blommar i trädgården.

Beställ hem några nya fräscha frökataloger från nätet och pigga upp dig med också! Det är riktigt härligt att sitta och drömma om allt man skulle kunna åstadkomma med några små frön. Vilka nya tomatsorter kan det ha kommit i år? Finns det några nya roliga sommarblommor eller smaskig ny Basilikasort? Glöm inte att överskottet från era odlarmödor kan säljas på vår stora Träd-gårdslucka på Sjötorget i Östhammar i början på juni 2009! Det är många som hellre handlar färdiga plantor än pysslar med frösådder som måste skötas som bebisar i flera veckor. För pengarna du tjänar in kan du med gott samvete handla någon riktig önskaplanta!

Så lycka till med era trädgårdsdrömmar och ha en riktig trevlig jul och ett Gott Nytt Trädgårdsår !
Annika


FINNS DET VERKLIGEN NÅGOT ROLIGT I NOVEMBER?

Det är så mörkt, så dystert och kallt! En grå raggsocksvälling har lagt sig över hela tillvaron. November är en månad som det måste vara mening att man ska gå i ide. Åtminstone tillbringa den mesta tiden i soffan med en filt, något varmt att dricka och alla trädgårdstidningar och böcker man tidigare inte hunnit läsa. Det kan faktiskt kännas riktigt mysigt!

Men tvingar man sig ut en dag medan det ännu är ljustHeidelberg så är det inte så dum ändå. Visst, raggsockor, långkalsonger och vantar är ett måste, men ännu är inte allt helt dött där ute i trädgården. Rosen Haidelberg som står vid garageväggen har fortfarande både blommor och knoppar! Visst ser de lite tilltufsade ut, men ändå så härligt envisa! Ett milt år tog jag in en rosknopp och gav till min man som fyller år 4 januari!

Fiskarna i dammen behöver inte matas längre, men så fort det blir lite plusgrader kikar de fram ur djuphålan och simmar sakta omkring. Syrepumpen pyser upp småbubblor i det klara stilla vattnet. För fiskarnas skull önskar jag mig en mild vinter igen.

Jag klappar min Lavendel där ute i dimman och en ljuvlig doft av sommar strömmar emot mig! Mmmmm härligt! Salvian får också en klapp och den tackar mig med en kärvare doft av mustig krydda.

Tänk så härligt att det inte är någon ohyra ute att jaga heller! Inga illröda liljebaggar, inga löss och mördarsniglarna har gömt sig. När jag tänker på dem så önskar jag helt plötsligt 25 grader kallt i 14 dagar!!! Men inte ens det kanske hjälper mot de där slemmiga odjuren!

Så vackert neongrönt mossan lyser på stenarna. I somras var de bara tråkbruna. Och har ni sett att vissa björkstammar stöter i aprikos? Ska inte de vara vita? Jag får helt plötsligt syn på en liten stackars självsådd pensé som hukar i kylan. Så visst finns det fortfarande liv där ute att glädjas åt! Om inte annat så är det väldigt skönt att komma in i värmen igen!

Så njut nu av lugnet och samla kraft, för snart kör vi igång med full fart igen!
Annika


Några rader ur en gammal blombok

Det var en dag i början på maj. Jag minns det säkert, ty det var min födelsedag. Vintern hade tydligen varit lång i södra norrlands kustland, för det fanns gråaktiga snörester på dikesrenarna. Men utanför huset har det stuckit upp några gröna strån. Mor visade mig på dem och frågade om jag såg hur fina de var. Och visst såg jag. Jag ser det än.
- Vad kallas det när det kommer upp strån då det nästan är snö, frågade jag.
- Det kallas för underverk, svarade mor.

Jag var tre år den gången. Det har gått massor av år och årtionden - sedan dess. Men varje år när snödropparna lirkar sig upp genom fjolårets torra löv hör jag mors röst: Det kallas underverk. Kanske var det mors ord den gången som väckte mitt brinnande blomsterintresse till liv. Som kom mig att känna, att kineserna har rätt när de säger; Att plantera en trädgård är att plantera lycka. Ty så är det. Man är lycklig i trädgården, mitt i vardagens jäkt, mitt i personliga sorger och svårigheter, mitt i tidens ångest och oro. Att känna jord mellan fingrarna att plantera och plantera, att få två strån att växa där det förut växte ett är på något sätt att vara med i den stora skapelseprocessen. En jordbit och en brinnande själ är bestämt Guds bästa gåva till människan.
skrivet av
Gunnel Nyblom Holmberg