Onsdag 8 maj 2024


Tillbakablick på 2009

Föreläsning av Maj-Lis Pettersson
i IOGT-Lokalen, Öregrund, onsdagen den 11 mars.



En föreläsning som arrangerats av Öregrunds Föreläsningsförening i samarbete med Norra Roslagens trädgårdsförening.

Inspiration inför odlingssäsongen

Trots snö, is och halka kom ett drygt femtiotal trädgårdsintresserade för att lyssna på Maj-Lis Pettersson, som gav tips, idéer och inspiration inför odlingssäsongen 2009. Maj-Lis Pettersson är hortonom och statskonsulent på Sveriges lantbruksuniversitet — SLU - i Uppsala där hon också är redaktör för faktablad och en växtskyddsserie. Hon är ju också en, för de flesta av oss, mycket känd radioröst sedan många år med trädgårdsprogram och Odla med P1, som startar nu för våren igen den 23 mars. Hon har skrivit många böcker om växter och hennes tidigare utgivna och populära ”Skydda din trädgård” kommer nu ut i en uppdaterad version till trädgårdsmässan i Älvsjö.

 

Vi väntar alla på våren och odlingssäsongen! Det man kan så redan nu i mars är bland annat kronärtskocka, kardon och tomater, som behöver mycket tid på sig,
- men ALLT skall inte sås nu poängterade Maj-Lis. ”Det blir långa gängliga plantor som är svåra att hantera”. Det är svårt att hålla de gröna fingrarna i styr och inte öppna alla fröpåsar och sätta igång…

Vi fick information om Kunskapsträdgården (www.kunskapstradgarden.slu.se)
i Uppsala och rekommenderades ett besök där, kanske till ett lunchföredrag. Kunskapsträdgården är en mötesplats för lärare, studenter, forskare och den intresserade allmänheten. Här kan man ta del av blomstrande, myllrande och levande exempel på kunskapsutvecklingen vid SLU. Det kan handla om metoder för jordförbättring, växtföljd i ekologiskt jordbruk, bon för vildbin och fåglar. Ett stort sortiment av sommarblommor och idéer för skolträdgården finns där och trädgården är öppen dygnet runt!


Några tips som Maj-Lis gav oss:
Sätt morotsblast
som grönska i blombukett — hållbart och vackert!

Luktar vattnet illa i blomvas, med t.ex. astrar, lägg i en liten kolbit!

Vinbärsgallkvalster. Om ett bär rodnar tidigt — tag bort det, larven finns där. Håll öppen under buskarna och gödsla med gräsklipp.
Bra svarta vinbärssorter Ben Gairn och Risarp. Känslig - Storklas.

Potatisbladmögel är potatisens värsta gissel. Odla bara sorter som har extremt kort utvecklingstid och förgro sättpotatisen (i mitten av april) 3-4 veckor innan den skall sättas i landet(1-2:a veckan i maj). Brunröta på potatis är giftig!

Bra och tidiga potatissorter som kan lagras: Amandine (Maj-Lis favorit!), Arielle, Cherie, Minerva, Princess, Rapido, Rocket och Solist.

Mjöldagg gynnas av torka och drag. Behandla med blandning av 1 liter vatten, 2 tsk bikarbonat och 2 tsk såpa eller olja.

Snömögel och häxringar i gräsmattan —
Medel finns hos BINAB Bio-Innovation AB, e-post info@binab.se

Bilder som visades:
Paradisblomster - Cleome hassleriana
Småblommig häcktagetes - Tagetes tenuifolia
Knölbegonia, ”Illumination”, som placerats i ett träd
Ampelvinda - Convolvulus sabatius
Rosenskära ”Sonata White” - Cosmos bipinnatus
Blomsterböna & Purpurvinda
Sparris & Störbönor på störar
Vinbärshäck i fårstaket

Nu är det dags att planer, ta fram fröpåsarna och sätta igång så smått, men först måste vi ju skotta bort snön…

Med trädgårdshälsningar
Birgit på Gräsö


  Påskpyntning
torsdagen den 2 april


Vilka härliga färger!

”Nu ikväll, just när vi kände att det var vår i luften på allvar, samlades Öregrund-/Gräsö-gruppen hos Nilssons Blommor i Öregrund för att göra påskarrangemang till hemmet inför den stundande påsken.

Vi hade med krukor, korgar och urnor som vi ville plantera fräscha växter i. Nu var det bara att välja bland allt som fanns: kungsängsliljor, vita & blå pärlhyacinter, små blå/vita violer, påskliljor och fantastiska fetbladsväxter. I butiken fanns också påskpynt att sätta i blomstergrupperna - jättegulliga kycklingar med dun, ägg och färgade stenar. Så blev påskgruppen komplett!”


"Se så fint det blev!"


"Här ska det fästas en dekoration i gruppen!"


"Blir det bra med en kungsängslilja där?"


Fina grupper!


Nu bär det av hemåt med fina påskarrangemang!

Gräsö, Torsdagen den 2 april 2009 — Birgit Olsson