Lördag 20 april 2024


Tillbakablick på 2010

Decoupage träff

Vi träffades i Öregrunds bibliotek torsdagen den 25 nov för att göra blomkrukor och julkort med decoupage.


Text och bild: Birgit Olsson
 

Läs mer


Vinterfåglar i trädgården

Föreläsning av Anders Arnell, ornitolog vid SLU. 
IOGT-lokalen i Öregrund, onsdagen den 24 november 2010

Foto: Birgit Olsson
 

Läs mer


Tobo glasblåseri

Vad kan vara lämpligare att besöka en kall oktoberdag än ett glasblåseri. Vi träffades hos Ulrika Rundlöfs och Anders Melhus hytta i Tobo torsdagen den 14 oktober.

Foto och text: Lena Auvinen

Läs mer


Växthus och annat

Vi träffades i Öshammarsbibliotek onsdagen den 13 oktober. Trots att vi endast var 8 personer fick vi en trevlig kväll med chansen att delge varandra erfarenheter i odling i växthus. Vi pratade också om olika sorters växthus och vad man bör tänka på inför anskaffande av ett sådant.  

Läs mer 


Besök på Tranaholms Musteri

Torsdagen den 30 september
Tranaholms Musteri är ett familjeföretag och drivs av Stefan & Heli Lövström. Stefan tog emot oss på torsdagskvällen och guidade oss genom anläggningen i Valö.

Läs mer


Café med tema lökar

Vi träffades den 21 september  i Johanssons Café & Skafferi i Östhammar. Ett mysigt ställe som även bjuder på välsmakande smårätter. 
 

 

Läs mer


Vegetarisk matlagning

Vi lagar vegetarisk mat tillsammans av grönsaker från den egna täppan på Gräsö 23 september 2010.

Läs mer


Belys din trädgård

Torsdagen den 16 september kom ca 30-35 personer för att få veta mera om att ”belysa sin trädgård”. Fantastiskt deltagarantal!
Är det hösten, som i år kommer så tidigt, och mörkret runt våra hus som gör att vi känner att vi måste få ljuspunkte.

Läs mer


Trädbeskärning

Vi träffades i Väddika onsdagen den 8 september.

  Läs mer


Vegetarisk afton

Så var det dags igen med den trevliga sammankomsten i Österbybruk. Vi träffades i Karins stallcafé den 4 augusti för att äta av den omtyckta vegetariska maten.

Foto: Gunnar Eriksson 
 

Läs mer


Wij-trädgårdar

Lördagen den 14 augusti gjorde Norra Roslagens Trädgårdsförening en resa till Wij trädgårdar för att inspireras i det egna i odlandet på hemmaplan!

Text och foto: Birgit Olsson

Inspirationsresa
Wij Trädgårdar — En vision i Ockelbo
Resmålet för dina sinnen.

För dig som vill uppleva och lära mer om trädgård, natur, konst, hantverk och mat — eller bara vill göra en utflykt.

Buss hämtade oss tidigt på lördagsmorgonen och vårt första stopp var Vildmarksgalleriet i Ockelbo, där vi fick god macka med björnkorv och nybryggt kaffe som smakade härligt efter några timmars bussresa. Så var vi framme vid målet — Wij Trädgårdar i Ockelbo - där guide mötte och visade oss runt i trädgården som egentligen består av sex olika trädgårdar: Landskapsparken, Rosträdgården, Skogens Trädgård, Skuggträdgården, Studenternas trädgårdar och Örtagården.
Den guidade turen avslutades i rosenträdgården där vi gick runt på egen hand och botaniserade bland de rosor som fortfarande blommade.
Vi bjöds på lunch, kaffe & kaka innan hemfärden startade. Nedan visas ett collage från den härliga dagen på Wij Trädgårdar.

Text och foto: Birgit Olsson

























" Wij Trädgårdar är en stor verkstad med livet som material ."
Lars Krantz, trädgårdsmästare på Wij Trädgårdar


Visioner & Mål

Wij Trädgårdar är ett forum för möten mellan människa, natur och kultur. Där skapas idéer, inspiration och motivation. Möten är redskap för utveckling och skapar drivkraft. Wij Trädgårdar skapar lust. Där används trädgård och natur som utgångspunkt för samtidens och framtidens frågor.

Wij Trädgårdar finns till för att göra Ockelbo och regionen attraktiv och intressant och vill ge dem som bor på landet det bästa av staden och dem som bor i staden det bästa av landet.

 


Besök i Engelska parken den 14 juni

Vår utmärkte ciceron för kvällen var Torbjörn Forsman, som visade oss runt i parken, men om du vill vandra på egen hand går det också bra eftersom det finns informationsskyltar som bra beskriver de olika sevärdheterna – annars kan du bara vandra runt och njuta – Naturen är gratis!

Text och bild:Birgit Olsson
 

Engelska parken Forsmarks Bruk - en plats för eftertanke med naturen som förebild  
Engelska parken i Forsmarks Bruk är en av de bäst bevarade engelska parkerna i Sverige. Slingrande gångar, vatten, lövträd, ängar, skulpturer och olika sköna och tankeväckande anläggningar är alla kännetecken för en engelsk park. Parken är placerad väster om Forsmarks herrgård. Ytan är liten för en traditionell engelsk park, men är ändå lättöverskådlig och idyllisk och innehåller samtliga inslag som en engelsk park ska ha — bland annat ett flertal statyer, tempel och byggnader.

Parken skapades efter Samuel af Ugglas köp av bruket under 1700-talets senare del. Det är en plats för eftertanke — med naturen som förebild — allt i linje med de idéer som strömmade genom Europa under den romantiska eran. Forsmarks Bruk är i dag byggnadsminnesförklarat.


Text och bild: Birgit Olsson
 

Vi tittar in i Belisars tempel från 1794 inbäddad i furuskog. Tanken är att här vilar en omkring irrande romersk fältherre.

 

Här är det som vackrast när vattnet speglar himlen –
växlingar mellan ljus och skugga!

 


Sångstenen

 

Pestskråp, frodigt och vackert.

 


På väg mot Eremitens hydda.

 

Vacker bro: Det finns ett antal mycket vackra vita broar som sammanbinder de små öarna i parken - Konstnären Elias Martin bodde här på 1700-talet och med hjälp av hans bilder har man försökt återskapa stilen på broarna.

 


Utsikt över Engelska parken med tvätthuset, klocktornet och betjäntflygeln i bakgrunden.


Trädgårdsluckan 2010

Då var det dags för trädgårdsluckan igen!

Dagen var solig och varm om man inte hamnade i den kyliga havvinden.

Sveriges nationaldag och Trädgårdsluckan kommer att bli ett begrepp i Östhammar den 6/6. Det hoppas vi i föreningen i alla fall. Det här året fick vi en vacker, trevlig och folkfylld dag. Många trevliga människor träffades på Sjötorget i Östhammar och tittade och inte minst köpte plantor av amatörodlare och proffs.

Foto:Birgit Olsson
 

Läs mer


Passion för pelargoner

Intresset för pelargoner är stort och därför var en av aktiviteterna i vårens program för Norra Roslagens Trädgårdsförening – just en Pelargonträff.
Trädgårdsmästare Mats Asplund berättar om Tierpspelargonen!
Den tillhör gruppen rosenknoppspelargoner. Den följde med en dam som flyttade till Tierp från Norrland. Den kallas också för Norrlandspelargon eller Dalapelargon.


Text och bild: Birgit Olsson
 

Läs mer 


Plantera i kruka i Söderby trädgård 

 

Läs mer


Härlig dag med inspirerande betong på Gräsö 20 maj 2010!

 

Läs mer


Lyckosmide

Årets första sommardag bjöd på kosläpp, marknad och Lyckosmide i Väddika!

Den glada smeden Stina From i sin smedja — Lyckosmide — Smide med massor av inbakad lycka i….

 
 

  Det var härligt att se de glada korna som släpptes ut ur ladugården till det friska gröna gräset på årets första sommardag!

  Många fina och annorlunda växter fanns att fynda nu när planteringstiderna är här!

Mycket folk hade lockats till Väddika den här fina sommardagen — ett fint initiativ som var mycket välordnat, annorlunda och trevligt!

  Birgit Olsson


Trädgårdsmässan 2010

Trädgårdsföreningens chartrade buss gick till mässan på torsdagen den 8 april. I den fullsatta bussen satt många förväntansfulla medlemmar med inköpslistorna i högsta hugg!

  Text och bild Birgit Olsson 

Nordens största trädgårdsmässa bjöd i år på många idéer, härliga växter, dekorationer, bröllopsyra, information och även grisgrymtningar (från blomsterkungen Tage Andersens grisar)…

 
Mycket på årets mässa gick i kungligt tecken — det stundar ju kungligt bröllop… det gick inte att ta miste på, och det fanns kronor som dekoration på många prydnader och blomsterarrangemang.


En blomsterklädd gustaviansk soffa mötte oss vid stora entrén, omgiven av blommande körsbärsträd, liljekonvaljer och många vackra buketter.

Intressanta korta föredrag gavs under dagarna och mycket information kunde också hämtas i B-hallen, t.ex. Riksförbundet Svensk Trädgård. I den montern stannade vi upp ett tag och lyssnade vi till ett kort föredrag som Åke Truedsson, vår ordförande i riksförbundet, höll om ”Grönsaksodling med jord och djupsängar” — mycket lärorikt och idégivande!

I A-hallen hade man inte Råd — att handla allt som erbjöds, men i B-hallen fick man Råd av alla specialsällskap som fanns där och gav sina råd alldeles gratis!”

Hälsningar från en av bussresenärerna
Birgit Olsson

 


Föreläsning av Sture Järpemo -pioner 

   
Tisdagen den 6 april träffades 32 medlemmar och icke medlemmar i missionskyrkan i Östhammar för att lyssna på en föreläsning om pioner av Sture Järpemo.

Läs mer


 Uppstart i Gimo

Läs mer


Bokcafé 28 januari

Vi träffades i Östhammars bibliotek med förväntningar om att få oss till del en uppsjö av trädgårdsböcker. Och det fick vi!

Läs mer