Fredag 29 mars 2024


Öppna Trädgårdar 2011

Tisdagen den 16 augusti hos Kristina Stjernberg på Gräsö

Så var det dags för den sista Öppna Trädgården för det här året. Sommaren går så fort!
Idag var det Kristinas tur att öppna sin trädgård på norra Gräsö för oss trädgårdsentusiaster. Hon säjer själv att hennes trädgården är i ständig utveckling och hon har många projekt och idéer. En del genomförs fort och andra tar längre tid från tanke till handling.
Hennes grundtanke är att kunna skapa olika rumsmiljöer där man kan njuta av blommor och naturen som omger tomten.
Under kvällen kunde vi också passa på att ta ett titt i hantverksateljén där Kristina säljer keramikföremål för hem & trädgård.
Kristina driver Gräsö Konstkafé och vi fick som avslutning på trädgårdsvisningen njuta av kaffe & härlig havtornskaka, som serverades i växthuset.
Det känns att hösten är på gång nu; det mörknar tidigt och på kvällen kommer kylar krypande.
Tack för sommaren sista Öppen trädgård!

Text och foto:Birgit Olsson

Välkommen till Kristina och Gräsö KonstKafé!

Prunkande perenn rabatt med växthuset i bakgrunden

En flitig humla besöker Öppen Trädgård och mellanlandar på Temyntan!

 

 

Rolig blomma – Allium Festival
Allium är vacker i stora grupper. Ju fler blomsterlökar desto större effekt kommer blommorna att ha. Plantera Allium i grupper på minst 16 lökar eller fördela ungefär 50 eller fler lökar jämt över trädgårdsrabatten eller blomsterbädden. De här små dekorativa lökarna är även lämpliga för stenpartiet. Se till att du har färsk krukjord och lägg ett lager grus eller lecakulor i botten på blomkrukan. Planteringsavstånd i kruka kan vara ungefär 5 cm.

 

Den vackra gula solhatten lyser verkligen upp rabatten!

 

Höstaster och såpnejlika i fin kombination
Såpnejlika - Saponaria officinalis - är en växtart i familjen nejlikväxter.
Blomningstiden sträcker sen från juli till september. Växten kallas också gammeljäntor och ibland även höstflox.
På gamla gårdar brukar det nästan alltid finnas ett eller flera områden med såpnejlika. Den är mycket lättodlad och växer på de flesta jordar. Man bör plantera såpnejlikan lite för sig själv eftersom den sprider sig lätt. Den har odlats i Sverige från 1600-talet men kanske även tidigare. Från början odlades den endast som nytto- eller läkeväxt. Men den har allt mer blivit en prydnadsväxt. Såpnejlikan har använts mest som tvättmedel och användes så sent som under andra världskriget. Ansågs vara särskilt lämpligt för tvättning av ylle. Under 1900-talet har den huvudsakligen bara använts som prydnadsväxt.

Gräsö installation!

 

Rosenflockel med tallar och fågelholk i bakgrunden
Rosenflockel - Eupatorium purpureum - drar både blickar och flygfän till sig när den blommar så här på sensommaren!
Om man vill ha en hög ståtlig perenn som blommar länge så är rosenflockeln ett bra val. Den kan bli 2 meter hög och måste bindas upp tidigt för att inte tippa eller få böjda stjälkar. Rosenflockeln har krypande jordstam och växer vild i Nordamerika där den trivs i mullrik och något fuktig jord. Den är härdig och vill ha ett soligt läge men trivs också i lätt skugga, den bör inte planteras på blåsiga platser.

Ett spännande litet träd – Japansk pil

 

Äpplet ”Silvia” börjar bli moget nu…

 

Avslutning med kaffe & nybakad havtornskaka. Mums! 


Söndagen den 14 augusti hos Ulrika & Jan Olsson i Öregrund

Villaträdgården hos Ulrika & Jan, som båda är mycket trädgårdsintresserade, besöktes under den här soliga augustidagen av ett 30-tal medlemmar.
Vi beundrade den fina dammen i en naturlig bergsskreva, fantastiska begonior och fuchsior i alla tänkbara kulörer och den härliga växtligheten i det stora fina växthuset som finns i direkt anslutning till huset. I växthuset trivdes pelargoner, änglatrumpet, gurkor & tomater, bananträd, kalla, liljor och citrusfrukten Calamondin . Foton nedan beskriver bättre allt det vackra som fanns att njuta av!
Tack för en mysig söndagseftermiddag i Öregrundsträdgården!

Text och foto: Birgit Olsson


Välkommen till Ulrika & Jan!



Rosenhallon växter så det knakar!



Rosenhallon - Rubus odoratus
Färg: rosa Höjd: 2 m Härdighet till zon: 6
Läge: Sol/halvskugga Jord: Vanlig trädgårdsjord
Förökning: Rotstickling.
Blommar på fjolårsveden, rosa, enkla, 3-5 cm, som följs av 0,5 cm stora röda hallon, ätbara men ingen smak. Blad stora, upp till 30cm breda 3 - 5-flikiga. Tålig och anspråkslös. 2-åriga grenar tas bort om man vill ha mkt blomning. Sprider sig ohämmat med kraftiga rotskott.



Ståtlig begonia som gått i arv och som Ulrika & Jan därför vårdar varmt och ömt!



Mumsiga slanggurkor i det fina växthuset!



Pelargon — en skönhet!



Begonior i grupp på uteplatsen.



Är du intresserad av Fuchsior?
Inga sommarblommande krukväxter har under senare år orsakat en sådan måste-ha-feber som fuchsior.
Varför är lätt att förstå när man har upplevt blommornas fängslande uppenbarelser.
Fuchsior blommar generöst från vår till höst, är lättodlade och stortrivs i vårt nordiska klimat. (ur Vi i villa)



Fuchsia — visst är den som en balklänning?



Huset med det fina växthuset som också fungerar som ett rum att sitta ner och njuta i och kanske filosofera om framtiden i trädgården?

 


Tisdagen den9 augusti hos Eva Akne i Örebyhus

Så här beskriver Eva sin trädgård:

Det här är en villaträdgård, som fortfarande är under uppbyggnad. Tomten är på ca 1500m², inklusive byggnader. (Som tar ganska mycket plats) När vi flyttade in år 2001, bestod den mest av en stor grusplan och rabatter närmast väggarna. Trist!!! 2004 grävdes halva trädgården upp när vi skulle dränera, och efter det kom det stora arbetet igång. Grusgång blev till gräsmatta och gräsmatta blev rabatter. Med spade och handkraft. Ingen färdig plan har funnits utan rabatter och gångar har gjorts och flyttats eftersom. Växtvalen har också varit i stort sett oplanerade. Ibland blir det vad som grävs upp hos andra och ibland vad man blir förälskad i på handelsträdgården. (I vissa fall görs faktiskt också medvetna val) Jag provar mig fram, blir det inte bra så gör jag om. Den efterlängtade dammen, som grävdes hösten 2007 är väl något av trädgårdens hjärta. Runt dammen växer iris, funkia, jättedaggkåpa, stjärnflocka, mynta, klippstånds mm. Jag har en viss passion för liljor, både flockliljor och dagliljor. Så sådana finns det en del och jag hoppas att åtminstone dagliljorna fortfarande blommar i augusti. Olika varianter av rudbeckia kan man hitta i diverse rabatter, liksom funkia som är en bra bladstomme. En rabatt är tänkt att mest innehålla höstflox i olika färger. På husets sydsida, längs med långväggen är det torrt och varmt, så där har det blivit soltåliga växter i företrädesvis rött, gult och orange, t.ex. gula stockrosor, studentnejlika, solbrud och strålrudbeckia. Grönsaksodlingen är förpassad till pallkragar, och mer för skojs skull än för att kunna lagra. Nyplockad sallat är svårt att motstå.

 Foto: Ylva Mannby

 


Söndagen den 7 augusti hos Anders och Maud Liegnell i Rimbo Det här är en drygt 5000m² stor trädgård på landet. Den ligger i en gammal kulturbygd så vackert bland åkrar och ängar. Trädgården är indelad i rum med stenpartier, fruktträd, grönsaksland och perennrabatter Där finns bland annat många olika sorters dagliljor. Vissa rabatter har riktigt höga växter i stora sjok.
Anders har ett speciellt intresse för flox och har drygt hundra olika sorter. Några av dem är ovanliga och riktiga rariteter. Anders är med i POM, ett projekt där de inventerar, samlar och bevarar gamla sorters växter.


4 foton: Annika Haglund







7 foton:

Bengt Lundberg

Fler bilder tryck på länken

Länk

 


Onsdagen den 3 augusti hos Åsa Österlund i Järlebo 

Åsa hälsade oss välkomna och började med att visa runt. Hon har en stor tomt som är en gammal avstyckad gård från mitten av 1800-talet. Åsa har gjort mest på framsidan och där fanns en liten damm med bäck med bro över till en rund uteplats. Plattorna har hon gjutit själv i tomma plastgodislådor. En del dekorerad med blad o.dyl.
Små "uthus" varav en visthusbod från 1700-talet kan man finna på gården. Runt uteplatsen kunde vi se rabatter med buskar, rosor, pioner och diverse perenner.
Köksträdgården är ny från i fjol och den hittade vi bakom ladugården, på en åker. Hon beslöt sig för att odla i pallkragar för att slippa all kvickrot.
Text: Lena Auvinen

Foto: Ylva Mannby

OBS! Vill ni se hennes foton med bättre upplösning klicka på länken:

Länk


Åsa tar emot oss.






På väg till köksträdgården bakom ladugården.


 
 


Tisdagen den 26 juli hos Berith och Arne Helmersson i Östhammar 

Berith och Arne Helmersson hälsade oss välkomna en solig tisdagskväll.

Text: Lena Auvinen Foto: Mauri Auvinen



Det första Arne ville visa var hans jordfräs som han använder för att finfördela komposten.


Den här fiffiga kompostsållen har han egenhändigt tillverkat.


Utanför husväggen fanns en örtagård med många kryddväxter och rosor. En skön bänk är ju ett måste. Där kan man sitta njuta i solen och kanske smaka och lukta på de olika örterna.


En nybyggd vackert växthus med mycket fina och kraftiga plantor.
Även en liten sittplats så att man kan sitta och beundra växtkraften runt sig. Förutom vindruvor fanns det....


Persikor!


Skörden av gurkor var redan stor. Det finns mer att hämta!


I köksträdgården hittade vi bl.a. majs. Arne tipsade om att sätta dem på minst två rader för att få en bra skörd. De pollineras mycket lättare då.


Där fanns också denna märkliga ettåring: Lejonöga. Stjälken fortsätter från blommans mitt.


Berith visade oss sin, enligt henne, lilla fuchiasamling.




Titta vilka små mini blommor på den här fuxian!
Den är helt bedårande!

Tack för en ytterligare spännande trädgårdskväll!

 


Söndagen den 24 juli hos Jim Berg och Gunnar Eriksson i Simundbo  

Från en trädgård som inte fanns har de utvidgat bit för bit i snart 5 år. Det är en process som aldrig tar slut. Ibland är det växternas behov som skapar miljön och ibland är det miljön som bestämmer vilken växt som behövs just där. Trädgården omfattar ca 1400 m² varav berg utgör en del. I trädgården gräver de ständigt nya rabatter och planterar nytt, för närvarande växer ca 300 olika perenner, buskar och träd. Många växter är de som brukar benämnas ”gammaldags perenner” som egentligen borde ha hjul på sig – de är alltid på väg till en ny plats.
Målet för dem har aldrig varit att få en färdig trädgård. Det är fortfarande resan som är mödan värd.

Foto och text till bilderna: Birgit Olsson





Klematis mot grånande gärdesgård…



Spansk martorn



Ett fiffigt sätt att sätta ut namnen på växterna!



Verbascum 'Wedding Candles'



Stockrosor mot rött hus — Idylliskt eller hur?



Ulleternell i förgrunden och blå bolltistel i bakgrunden tillsammans med trädgårdsvännerna!

 

Brun fingerborgsblomma — spännande!

 



Rekordmånga intresserade medlemmar tog chansen att komma till Simundbo på Öppen Trädgård!

 

Vilken vacker marktäckning!



En besökare som vilar sig vid lavendeln på visningen av den fina trädgården hos Jim & Gunnar i Simundbo

 


Söndagen den 10 juli hos Lillemor Dahlgren

Vissa trädgårdar skulle man vilja besöka varje vecka för att inte missa något! Det här är en sådan trädgård. Lillemor sköter den vackra trädgården själv och har verkligen ”gröna fingrar”. Här finns många olika sorter och flera växter kanske ni aldrig ens sett förut.
Annika Haglund

Bilder och texter till dem: Birgit Olsson
Välkommen till Öppen trädgård hos Lillemor i Fornbro!

Härliga rosa liljor

Den vita ståtliga studentnejlikan (Lychnis Chalcedonice). Kärt barn har många namn: Brinnande kärlek, Jerusalemsblomster, Malteserkors, Studentkärlek. Så lär den också vara en av våra riktigt gamla trädgårdsvänner och har odlats i 300 år. Växten härstammar från Ryssland där den tidigare användes ungefär på samma sätt som vår såpnejlika, det vill säga roten innehåller ett ämne som fungerar som tvättmedel. LITE LATIN: Lyknos betyder lampa och Chalcedonice syftar på en ort i Turkiet.


Trädgårdsvy med köksträdgård och oändligt många spännande perenner, träd och buskar!


Bergsparti med en vacker mur som gränsar mot skogen


Visst är den fantastisk! Gul skugglilja (Tricyrtis latifolia) är en art i familjen liljeväxter, från östra och centrala Kina och Japan. Arten odlas som trädgårdsväxt här i Sverige.


En skönhet bland många i trädgården!



Den spännande kobrakallan! Kobrakallasläktet (Arisaema) är ett växtsläkte ur familjen kallaväxter (Araceae) som består av cirka 170 arter. De flesta arterna förekommer i tempererade Asien, men även i Afrika, Nordamerika och Mexico. Några arter används som trädgårdsväxter i Sverige.

OBS! Alla har något irriterande växtsaft och växten är täckt med nålfina kalciumoxalatkristaller, som kan irritera huden.



Krollilja – men visst räcker den ut tungan!


Vackra kaktusar, men ack så taggiga skönheter!


Rosor mot grå stenar gör sig bra…


Här kommer Anna med en hel låda nya växter till sin trädgård. Här skall planteras!

Ja, visst är det kul att komma ut i de öppna trädgårdarna och få idéer, prata med trädgårdsfolket och sedan hitta på något nytt hemma i den egna täppan.

En härlig kväll hade vi den här söndagskvällen i Fornbro. 


Onsdagen den 6 juli hos Lena & Mauri Auvinen

Lena & Mauri Auvinen, Trastgatan 10 i Östhammar
Lena & Mauris 70-tals trädgård har med hjälp av trädgårdsarkitekt Ylva Landerholm blivit pånyttskapad efter att ha blivit sönderkörd efter en utbyggnad av huset.
Ylva skissade en trädgård efter familjen Auvinens önskemål som var att den framförallt skulle vara lättskött. Trädgården har en vacker stensättning med liten damm på framsidan.
På baksidan finns en lund, perenner, trä, buskar och odlingslådor. Terrass med blomlåda i mitten på en sida av huset och på andra sidan vacker nybyggd trappa som går ned till stensatt markterrass (som skall anläggas senare) för fikastunden! Lena & Mauri håller med om att det var spännande att följa Ylvas plan och de är båda nöjda med resultatet, som de tillsammans justerat efter egna önskemål, men i stort sett har de följt arkitektens plan. Se bildcollage nedan.

Bild och text: Birgit Olsson


Entré Trastgatan 10



Välkommen till Öppen Trädgård hälsar Lena & Mauri




Afrikas blå Lilja och Nepeta välkomnar på framsidan



Den lilla dammen med porlande vatten



Gulblommigt getris



Terrassen med blomlådan i centrum:
Katharina Zeimeth, pärlrönn och Kaukasiskt fetblad



På samma terass fanns ytterligare en
låda med hängkaraganer och stäppsalvia



Liten vacker toppklocka i nya lunden



Penningblad



Vilken härlig kväll att samlas i Öppen Trädgård!  


Onsdagen den 6 juli hos Kenneth & Ann-Marie Johansson

Mia & Kenneth Johansson, Fasangatan 11 i Östhammar
Den här trädgården har, liksom Lena & Mauri Auvinens trädgård, också fått vissa idéer av trädgårdsarkitekt Ylva Landerholm.
Några år har passerat och nu kan vi se resultatet i den lummiga, böljande trädgården som Mia & Kenneth jobbat fram ur grundidéerna.
En stor och fyllig perennrabatt möter vid entrén. Där finns bland annat fantastiska prästkragar, studentnejlika och vädd.
Stenlagda gångar vindlar fram över tomten, vilket gör ett mjukt intryck. Här finns klätterrosor, pioner och fruktträd.
En liten oas med vatten som porlar fram ur en sten med vackra växter runt om finns också att njuta av i den här villaträdgården i Östhammar.
Se collage med bilder från trädgården!


Bild och text: Birgit Olsson



Välkommen till Fasangatan 11!



Perenn rabatt mot väggen



Ett praktexemplar av vädd



Visst är det vackert med prästkragar!



Kanske fika för två?



Oasen med porlande vatten ur stenen och
vackra perenner runt om



Vindlande rabatter med fin stensättning.
Höstanemonerna är ”på gång”….



Trolldruvorna är vackert lysande i perennrabatten



Stjärnflocka i sin prakt!



Vackert blickfång: rosa ros och borstnejlika 
 


Måndagen den 20 juni hos Anne Jansson och Bengt Lundberg i Hallstavik

Anne och Bengt bor en liten bit bortom Hallstavik i skogen. Denna jätteträdgård var full av stenmurar och sten överallt. Det fanns små gångar och stigar med små mysiga sittplatser både här och där. Anne älskade gamla saker och hade väldigt många vackra gamla fynd smakfullt utplacerade bland växterna. De många och stora perennrabatterna avlöste varandra. Alla med stenmurar runt. 104 sommarblomskrukor var placerade på olika ställen i trädgården. På den stora altanen fick vi fika i gamla fina kaffekoppar. Tevattnet hälldes upp ur en riktigt gammal TV-termos från 60 talet. Vilken härlig solig kväll det blev!

Text och bild: Annika Haglund

Anne och Bengt bor i skogen med öppet landskap bakom huset.


Vindlande gångar bland perenner och buskar.



Hur många murar fanns det? Otroligt många som Anne byggt fantastiskt vackert!


Vackra Irisar i massor!


Litet fågelbad. Det fanns många små söta loppisfynd vackert arrangerade här och där.



Nya lusthuset av armeringsmattor.
Där inne hängde en
ljuskrona av taggtråd!

 


 



Köksträdgården där rådjuren varit och bråkat


Utsikten på baksidan mot dammen. I förgrunden
Rosenskära. 104 st krukor med sommarblommor fanns det i trädgården!


Söndagen den 19 juni hos Lotta Byström i Aspö

Ett 30-tal trädgårdsintresserade trotsade rapporter om utlovat regn och tog en utflykt till Lotta Byström i Aspö på söndagen där det bjöds på Öppen trädgård!
Lotta visade runt i trädgården och berättade om sina drömmar och om avslutade & pågående projekt.
I den här trädgården finns det alltid mycket planer på gång!
Här fanns mycket vackert & spännande att fotografera. Jag tog 56 foton under eftermiddagen, men här nedan ser du ett urval av bilderna.

Text och bild: Birgit Olsson

 
Vilken färgprakt med lupiner i härliga färger och
med rödfärgad lada i bakgrunden!


 
Blommorna gör sig vacker mot den gamla muren


 
Den vackra rabatten vid stenmuren


 
Här fanns det plantor till försäljning. Birgit berättar!


 
Vacker blomma från knöl som Lotta köpt på
Trädgårdsmässan


 
En härlig blå blomma som vi beundrade, men
saknade namn på…


 
Diskussioner i blomrabatten. Lottas tolk, Lotta och Ingrid Örnevik


 
Se så dekorativa gröna kuddar mot det
svarta berget!


I den här trädgården finns det
pågående projekt & drömmar…  


Torsdagen den 16 juni hos Lisbeth och Östen Edvinsson i Sandika
Så var det då äntligen dags för den första öppna trädgården att visas!
Många intresserade medlemmar hade samlat på gårdsplanen utanför familjen Edvinssons hus i Sandika den här sköna junikvällen för att vandra runt in trädgården.

Text och foto: Birgit Olsson

Visningen inleddes med att Östen berättade om jordbruks-fastigheten, som är från 1850-talet, och som varit i släktens ägo i 100 år. Trädgården är inramad av syrenhäckar som skyddar växterna, ger en fin bakgrund till växtligheten och också ger mera värme till det som växter innanför den skyddande häcken. Här växer rhododendron, mahonia, syren- och gullregnsträd. Här finns olika sortera pioner i en stor pionrabatt och här finns liljor, rosor och klematis. Perennrabatt med tydliga skyltar på svenska och latin finns också i trädgården samt fruktträd och grönsaksland. På baksidan av huset finns mycket buskar av olika slag; rosentry, jasmin, paradisbuske och en fantastisk rödbladig smällspirea.
Nedan kan du se bildcollage från den första öppna trädgården 2011!

 

Kolkwitzia amabilis, Paradisbuske är härdig till och med zon 5 i och trivs i soliga till lätt skuggiga lägen.
Den är lämplig att använda som buskage, i grupp, som solitär eller som klippt häck. Blomningen som är rosa inträffar under maj-juni månad och blommorna som doftar lockar till sig många insekter. Släktnamnet Kolkwitzia har växten fått efter en man vid namn Kolkwitz. Han levde under slutet på 1800-talet och var professor i botanik, verksam i Berlin. Artnamnet amabilis betyder älsklig, älskvärd.

 Här fanns mycket att fotografera!



Rosen Nevada räknas till de moderna buskrosorna. Tidiga och rikblommande. Remonterar med en andra blomning på sensommaren, men den blir inte lika riklig som den första.

Nevada är vit och föddes 1927 i Spanien och är namngiven efter bergskedjan Sierra Nevada. 

 

Medlemmarna på upptäcktsfärd!

 

Physocarpus Opulifolius ‘Diabolo’, Rödbladig smällspirea
Vacker buske med effektfullt mörkt röda som sitter strödda på grenarna. Bladen är tandade och liknar olvonets. Blommorna är krämfärgade, nästan rosa och sitter i täta knippen sent på våren. Det lär vara en tålig buske som trivs i alla lägen. Allt ifrån sol till skugga, fuktig till torrare jordar. Kraftigast röd färg får den i ett riktigt soligt läge.

Busken kallas också Djävulsbuske 
 

Scorzonera, Svartrot, Bondsparris
Svartrot är känd som kulturväxt från Sydeuropa sedan 1500-talet och kom till Sverige under 1700-talet. Svartroten har långa, smala, lansettformade blad som kan användas som sallat eller spenat. Men framför allt är det den 20-25 cm långa pålroten man använder. Svartrot skalas, kokas och serveras vanligtvis på samma sätt som sparris.

Hamlade träd
Hamling (att hamla) är en skötselteknik som kan utföras på de flesta lövträd, till exempel lind eller ask. Tekniken går ut på att samtliga grenar beskärs med regelbundna intervall på mellan 3 och 20 år. Hamling utförs på sensommaren innan löven fälls för att skapa foder åt boskap. Träden beskärs på ett sådant sätt att fler skott bildas till kommande år. Hamling, till skillnad mot beskärning av fruktträd med mer frukt trots reducering av nya skott. Syftet är att så snabbt som möjligt få fram en stor mängd löv. Oftast torkades kvistarna med löv och sparades till foder för djuren inför vintern. Hamlingen bidrar till att trädet växer långsammare eftersom det finns en mindre lövmassa som ansamlar energin. Hamling var vanligt i södra Sverige fram till början av 1900-talet, längre norrut var det inte lika vanligt eftersom det fanns färre lämpliga lövträd.

ur Wikipedia