Öppna trädgårdar 2021. Endast för medlemmar!
Öppna trädgårdar
Tisdag 13 juli, kl 17-20, Margareta Siggstedt och Per Axelsson, Östhammar
Välkommen till vår trädgård på ca 1700 m² och med en höjdskillnad på 5 m. Det är tomten längs med infarten till Östhammar och där ni kanske sett att det stått en tomte, påskkärring eller självaste Rönnerdal innanför gärdesgården. Detta är en trädgård där gränsen mellan ren naturtomt och de mer tuktade delarna är flytande och en miljö där tanken är att ge stort utrymme för fåglar och insektsliv. Genom den mest orörda delen har kaprifolen slingrat sig över alla buskar och träd och man möter ofta koltrasten och rödhaken efter Naturstigen som är den enda möjliga vägen igenom den djungeln. Över till den mer tuktade delen där Maggans blomsterland sticker ut med alla perenner som vi hoppas med tiden ska bli så täta att de håller efter ogräset på egen hand. Och på de platser på tomten där ogräset blir för stor kamp att hålla efter, som i gruset på garageinfarten, blundar vi och låter det bidra till den biologiska mångfalden. Det odlas ett flertal olika tomatsorter både i växthuset och på försök på flera ställen ute på friland. Det finns sedan fem år en damm som nu börjar se ut som ett naturligt inslag. Där man kan slå sig ner på den lilla bryggan och spana efter guldfiskarna som samsas med skräddare och trollsländor. För övrigt ett av över tio ställen runt om i trädgården där det finns plats att sätta sig ner och fundera eller bara vila. Och så får vi ju inte glömma bort våra höns som tuppen Laban stolt går omkring och vaktar. Välkomna att besöka oss och ta en fika på något av alla våra sittplatser.
Vänliga hälsningar Maggan och Pär. Industrivägen 3, Östhammar.
 
Torsdag 15 juli kl 14-20, Birgitta Österblom, Gräsö,
vars trädgård är minst sagt spännande med många blå inslag. En blå upplevelse väntar er hemma hos Birgitta. I den lilla trädgården har hon samlat 2-300 blå krukor med blommor i olika färger. Där finns en fantastisk samling av saker o föremål alla i nyanser av blått du kan tänka dig. Det står ett egen byggt lusthus på tomten, och uppe på berget har man en vidsträckt utsikt över det blå havet.
Vägbeskrivning till Djursten, Gräsö:  Från färjan åk 4 km norrut, tag av till vänster vid skylt Djursten, kör ca 1 km. Man får köra runt en annan gård för att komma fram. P-platser finns.
 
Onsdag 4 augusti, kl 18-20, Maud & Johnny Persson, Östhammar.
Förra gången vi hade öppen trädgård hade vi bara bott på den här adressen högst ett år. Vi hade inte mycket till trädgård att visa. Här fanns i stort sett inga träd och inga rabatter. Vi hade i och med flytten hit anlitat en trädgårdsarkitekt att rita ut de stora dragen åt oss så vi kunde börja anlägga en trädgård. Vissa delar av det har vi använt oss av. Idag har vi planterat ca 20 träd, häckar, och gjort rabatter etc. En villaträdgård - inte utan ogräs, inget perfekt och välansat men med många av våra favoritväxter.
Vägbeskrivning: Sväng höger före kyrkan, upp i backen på Kyrkogatan. Innan du kommer till hembygdsgården, sväng 3:e gatan vänster in på Vasagatan. Sen 1:a gatan till höger in på Hallmansgatan. Välkommen till Hallmansgatan 34 a, Östhammar.
 
Torsdag 12 augusti, kl 17-20, Eva och Magnus Akne.
Från början var här mest bara grusparkering. Och så vill ju ingen bo! Med tid och idogt arbete har det vuxit fram en grönskande trädgård. Det har blivit gräsmatta, rabatter, damm, växthus och senast, en pergola där honungsros och klematis så småningom ska klättra över taket. Så här till sensommaren brukar dagliljorna ha slagit ut och förhoppningsvis blommar några av rosorna fortfarande. Jag tar tillfället i akt och visar några av mina tavlor också, landskapsmålningar i akryl. För mer information om min konst, se: evaakne.wixsite.com/artakne. Jag bjuder på kaffe/te och kaka. Välkommen!
Vägbeskrivning: Från Österbybruk: Ta avfart från väg 292 mot Skärplinge. I Upplanda svänger ni vänster mot Örbyhus. Vårat hus är det andra på höger sida efter ängarna. Parkera vid garageportarna. Dannemoravägen 17, Örbyhus.
 
Torsdag 19 augusti, kl 17-20, Åsa Österlund, Järlebo, Örbyhus
2018 kom lusten och längtan efter trädgården plötsligt tillbaka efter flera års paus. Även om jag också älskar perenner och blomsterrabatter så har jag alltid dragits lite mer åt grönsakerna, och den här gången satsar jag helt och fullt på just grönsaksodling. Inspirerad av Sara Bäckmo har jag på kort tid byggt upp ganska stora odlingsytor, nästan helt utan att gräva och satsar mycket på täckodling som gör det möjligt att odla stort med relativt lite jobb. Mitt mål är att bli helt självförsörjande på grönsaker. Perennrabatterna är fortfarande igenvuxna men jag har börjat lite smått att ta tillbaka kontrollen. Tar en liten del i taget. Jag visar upp min trädgård precis så som den är, stökig och full av ogräs och förhoppningsvis en hel del grönsaker. Bjuder på enkelt fika.
Vägbeskrivning: Järlebo 128, Österbybruk0702436693Från Gimo kör väg 292 förbi korsningen Österbybruk-Uppsala, i nästa korsning, efter ca 3 km, ta av till vänster mot Dannemora kyrka. Efter 4km sväng vänster mot Järlebo, efter ytterligare en km, i Myra, sväng vänster igen mot Järlebo och fortsätt 4km till så är du framme.
« Tillbaka


Måndag 5 december 2022


Startsida »
Välkommen till Roslagens Trädgårdsförening 2022 »
Öppna trädgårdar 2022 »
Skördemarknad 2021 en återblick »
Öppna trädgårdar 2021 en återblick »
Vegetarisk afton 2021 en återblick »
Trädgårdsresa till Staberg/Valbo »
Öppna trädgårdar 2021. Endast för medlemmar! »
Välkommen försommar 2021  »
Hemma hos Margareta Siggstedt »
Program 2021 »
Trädgårdsrådgivning »
Välkommen trädgårdsvänner »
Vi letar vårtecken! »
Våren kom av sig men mycket händer ändå »
Vårens sådder »
Om föreningen »
Så här blir du medlem »
Länkar »
Kalendarium »