Öppna trädgårdar 2022
ÖPPNA TRÄDGÅRDAR 2022
 
Nygammal trädgård 

Pia och Lennart Ekström, Ärtgärdsvägen 24, Östhammar.
Visning torsdagen den 30 juni, från kl 18.00 Tel 070–373 19 41.


Vi bor i ett över hundra år gammalt torp, så i trädgården håller vi oss mest till så kallade torpväxter. Förhoppningsvis blommar en del av våra buskrosor just nu.
Vi har ett utekök, ett egenhändigt byggt växthus och det senaste: viltsäkrade grönsakslådor. Det finns flera olika sittplatser och mååånga krukor.
Innanför staketet styr Pia och utanför styr Lennart.
Pia för en ständig kamp mot kvickrot och gräs och medge att hon förlorat.

Vägbeskrivning: Kör genom Östhammar, förbi kyrkan och så långt man kan, fram till vägskälet, sväng vänster mot Sandika. Åk genom Sandika och förbi åkrarna efter byn, tag sen till höger in på Ärilvägen (grusväg), tag sen till vänster in på Ärtgärdsvägen. Kör tills ni kommer till en ladugårdsbacke. Framme.

Askholmsgårdens trädgård

Elizabeth och Peter Stjärnfors, Askholmsgården, Harghamn
Visning söndagen 3 juli, kl 14.00 - 17.00. Tel 070-304 85 70

Detta är ett hundraårigt torp med flera uthus och en lada. När vi kom hit fanns bara meterhögt gräs, som vi fick ta ner med lie. Några blommande plantor dök upp och jag började göra lite egen plats för dem. Efter de viktigaste renoveringarna för att göra huset beboligt kunde jag ta mig tid att göra blomsterrabatter. De har vuxit fram spontant utan någon ursprunglig plan, inte hade jag någon trädgårdserfarenhet heller.
Nu har det gått ca trettio år, varje säsong har jag ägnat mycket tid åt att utvidga trädgården. Plantor och rabatter har spontant tillkommit tills trädgården nu nått gränsen för min arbetskapacitet. Nästa projekt blir att minska ner på trädgården, hur det nu ska gå till? Mest finns olika perenner men även ettåringar, rosor, klematis m.m. Välkommen att besöka trädgården, du som liksom jag, älskar vackra blommor.

Vägbeskrivning: Kör mot Hargshamn, vid korsningen mot hamnen ta vägen mot Ronöholm. Ta vänster vid första avtagsvägen som har brevlådor. När du kommer till ladan ta höger och parkera bakom ladan.


Kärleken till trädgården

Zofia Kowalska Rundvägen 28 Alunda.
Visning tisdagen den 5/7 kl 14.30- 16.30. Tel 070-977 92 57


Min trädgård är ett uttryck för den kärlek till naturen, till växter, fåglar, vildbin, och småkryp. Även grävlingen är välkommen som nu om våren vänder upp och ner på marken i sökandet efter mask .

Vägbeskrivning från Alunda mot Uppsala väg 288, sväng höger vid Alunda kyrka, efter 800 m sväng höger till Korsängsvägen, efter 100m sväng höger till Rundvägen 28 Välkommen!


Den omgjorda trädgården

Lisbeth Persson, Marinvägen 9, Östhammar.
Visning tisdagen 5/7 kl 16.30 -18.30 (OBS samma dag som ovan annan tid)
Tel 072- 501 15 25


Under hösten 2019 hade länsstyrelsen funnit dioxin i marken i området där vi bor. En stor sanering var på gång. Vår tomt är bergig och svårodlad utom just där de grävt upp, där var rabatterna fina. Även ett 40 årigt päronträd grävdes upp. 2020 påbörjades återställningen och vi fick börja om med nya växter, den nya gräsmattan rullades ut 2021.


Täckodling
 
Åsa Österlund, Järbo 128, Österbybruk.
Visning måndagen den 1 augusti Kl 17-20.00 Tfn 0702436693.

2018 kom lusten o längtan efter trädgård tillbaka efter långt uppehåll. Den här gången satsar jag fullt ut på grönsaksodling, inspirerad av Sara Bäckmo. Jag har byggt upp ganska stora odlingsytor, nästan helt utan att gräva. Satsar på täckodling som gör det möjligt att odla stort med relativt lite jobbinsats. Mitt mål är att bli självförsörjande på grönsaker. Jag visar upp min trädgård precis som den är med ogräs o stök. Bjuder på enkelt fika.

Vägbeskrivning: Från Gimo kör 292 förbi korsningen Österbybruk-Uppsala. Efter 3 km i nästa korsning ta till vänster mot Dannemora kyrka. Efter ca 4 km sväng vänster mot Järlebo, kör den i ca 4 km då är du framme. Stor lada på vänster sida o boningshuset på höger.


En "gott och blandad" trädgård

Josefin Skarp, Henriksberg 104 Alunda.
Visning måndagen den 8 Augusti 15.00-18.00. 
Tel 070-937 41 00


På en sluttande tomt omringad av skog och hage bor vår familj i en by utanför Alunda. Trädgården är ”gott och blandad”. Perenner, rosor, klematis. Växthus, pallkragar, grönsaksland, liten damm. Senaste passionen är sommarblommor, framförallt de ca 100 tal dahlior som smyckar trädgården tillsammans med många andra sommarblommor. Välkomna hem och njut av sensommarens färger, Vi bjuder på fika.

Vägbeskrivning: I Alunda sväng upp mot Ekeby i rondellen. Kör ca 2 km till en T-korsning, sväng höger mot Knutby. Kör ca 800 m till första byn. Sväng vänster in på en grusväg efter postlådorna. Husen är grågröna.
« Tillbaka


Måndag 5 december 2022


Startsida »
Välkommen till Roslagens Trädgårdsförening 2022 »
Öppna trädgårdar 2022 »
Skördemarknad 2021 en återblick »
Öppna trädgårdar 2021 en återblick »
Vegetarisk afton 2021 en återblick »
Trädgårdsresa till Staberg/Valbo »
Öppna trädgårdar 2021. Endast för medlemmar! »
Välkommen försommar 2021  »
Hemma hos Margareta Siggstedt »
Program 2021 »
Trädgårdsrådgivning »
Välkommen trädgårdsvänner »
Vi letar vårtecken! »
Våren kom av sig men mycket händer ändå »
Vårens sådder »
Om föreningen »
Så här blir du medlem »
Länkar »
Kalendarium »